Het inspirerende verhaal van Monica Lewinsky

Een goed verhaal heeft pieken en dalen. Waar Monica Lewinsky in 1998 voor het oog van de hele wereld een heel diep dal in ging, heeft ze op TED-2015 eigenhandig haar berg beklommen. En hoe!

Over beproevingen, elixer, eigenwaarde en het terugnemen van je eigen verhaal.

Achtergrond
Monica Lewinsky is in januari 1998 van de ene op de andere dag wereldwijd bekend geworden bij het uitkomen van haar relatie met president Clinton. Dit, gevolgd door een periode van politieke storm waar ze middenin zat, heeft enorme invloed gehad op haar leven. Dit jaar heeft ze haar verhaal in eigen hand genomen door het houden van een TED-talk. Het hogere doel waar ze voor gaat is het tegengaan van internetpesten en het bewandelen van het internet met compassie.

Beproeving
Toen ik de TED-talk van Monica Lewinsky voor het eerst zag, raakte ze me recht in mijn hart. Wat ze van kijkers vraagt is om voor een moment in haar schoenen te gaan staan. Om je voor te stellen hoe je je zou voelen als je plotseling wereldwijd bekend bent. Doelwit voor nare grappen. Beoordeeld door velen. En dan te weten dat je een stomme fout hebt gemaakt en dat je daar de rest van je leven aan herinnerd zal worden. Dat je niet dieper kunt zinken en je af vraagt, of je het leven zo eigenlijk wel wil leven.
Terwijl ze haar verhaal vertelde, kwam ze tegelijkertijd kwetsbaar en sterk over.

Heldin van haar eigen verhaal
Monica Lewinsky heeft nu heel duidelijk zelf de touwtjes in handen genomen. Het TED-filmpje is al miljoenen keren bekeken. Het verhaal zoals dit lang over haar verteld is, is door haar “gaan staan” ingrijpend veranderd.

Elixer
De Reis van de Held eindigt met het “brengen van het Elixer naar de gemeenschap”. Dat kan intern zijn: je bent zelf gegroeid in je persoonlijkheid, je komt veranderd terug. Dat kan ook extern zijn: denk aan een geneesmiddel voor de zoon van de koning of vrede.
Bij Monica Lewinsky zie ik allebei. Het dal waar ze doorheen gegaan is was diep, de oogst is zowel intern als extern “elixer”.

Intern elixer
Ze is als persoon veranderd. Ze kan terug kijken naar hoe ze was, ook naar “de slechtste versie van zichzelf” zoals die in de vorm van geluidsopnames voor altijd op het internet te vinden is. Met compassie. En heeft de kracht gevonden om te gaan staan.

Extern elixer
Daarnaast heeft ze haar verhaal verder gebracht. Van enkel een treurige ervaring naar een te delen ervaring waardoor hopelijk op het internet met meer compassie wordt omgegaan met mensen. Waardoor de schaamte velen bespaard blijft. En hopelijk ook levens gered worden.
Waarbij ze ook iedereen nog een hart onder de riem steekt. Want, ook al is de situatie waar je in terecht bent gekomen zwaar, je bent het waard om er doorheen te komen. En je kunt staan op een ander einde van je verhaal.

Upstanders
Monica Lewinsky vraagt mensen op het internet “upstanders” te zijn. Mensen die reageren op een positieve manier, die actie ondernemen als er wordt gepest op het internet. En compassie tonen naar degene die op het internet gepest wordt. Want, geeft ze aan met een directe verwijzing naar de TED-talk over schaamte van Brene Brown, schaamte kan empathie niet overleven. En dus steunen op moeilijke momenten.
Social Media editor van TED, Nadia Goodman, heeft direct na het online brengen van de TED-talk ervaren hoe door direct ingrijpen de toon van de commentaren ging van voornamelijk haat en gebrek aan respect naar commentaar met compassie. De oproep van Monica Lewinsky kon direct in praktijk worden gebracht. Ze heeft hier een mooie post van geplaatst.

De talk ontleed
De TED-talk is ook heel fijn ontleed door John Zimmer, blogger over spreken in het openbaar (Engelstalig, Manner of Speaking).

Reacties
Dit verhaal van Monica Lewinsky is typisch een verhaal van iemand die door een diep dal gegaan is en vervolgens heeft uitgevonden waar ze haar leven aan wil wijden. Andere voorbeelden zijn van harte welkom in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *