Storytelling en klimaatverandering: hoe kom je van de bank?

De Amerikaanse Storyteller Judith Black vond zichzelf – geconfronteerd met de spookbeelden van verwoestijning, extreem weer, overstromingen, smelten van de ijskappen en de methaan die nu nog in de permafrost zit – terug onder een dekentje op de bank. Daar is ze al een tijd onderuit. Daar hebben verhalen alles mee te maken.

Judith Black wordt gedreven door verhalen.
Net zoals iedereen. In haar Talk pakt Judith Black een serieus onderwerp bij de kop: opwarming van de aarde.
Een vraag van haar schoondochter heeft haar van haar bank overeind laten komen. Judith heeft namelijk echt wel haar eigen reden om in actie te komen.

Gebruik van ieders talenten
Het punt van Judith Black is dat iedereen wel zijn redenen heeft om in actie te komen. En zijn eigen talenten, zijn eigen verhaal. Nu is haar talent net storytelling. En is ze verhalen gaan ophalen om anderen te laten zien hoe die actie er uit kan zien. Binnen de eigen cirkel, waar ook een mooi model van te zien is. Een model met 4 concentrische cirkels. Nationaal, community, levenskeuzes, jouw eigen verhaal. Vind je eigen verhaal, gebruik je passie en je talenten, doe je ding.

Beweging door verhalen
Verhalen brengen beweging. Het ene verhaal leidt tot het andere. Een groot onderwerp als klimaatverandering (“wat kan ik daar nu aan doen”) wordt klein gemaakt. En behapbaar.

Ook bij mij in de buurt zijn bedrijven en inwoners die stappen zetten op het vlak van duurzaamheid. Ook hier is genoeg te delen. Wat zijn de eigen talenten, verhalen en passies die maken dat ze dit doen?

Wie is de vijand in Judiths Blacks Reis van de Held?
De Reis van de Held – de basis van storytelling – heeft een vijand. Maar wie is de vijand die het verhaal over klimaatverandering mede draagt? Is dat de olie industrie, zijn dat de banken, zijn we dat zelf als niet-kritische consument?

Judith Black raakt een moment aan dit onderwerp. Eén van de organisaties waar ze over verhaalt houdt zich bezig met duurzame energie. Er is geen ruimte en tijd om mensen te demoniseren, is hun gedachte. Ze wijzen niet met vingers maar nemen mensen en organisaties aan de hand. “Jullie doen goed werk: jullie wekken energie op en zorgen ervoor dat die voor iedereen beschikbaar is. Laten we zo snel mogelijk over gaan naar duurzame energie opwekking: dat is ook waar je in de toekomst je mensen mee aan het werk kunt houden”.

Interessante insteek. Soms is het misschien beter om niet op zoek te gaan naar “de vijand”.

Kijk vooral de TedTalk van Storyteller Judith Black.

Hier vind je meer informatie over Judith Black. Met een scala aan links naar haar werk als veelzijdig storyteller. De website van Storyteller Judith Black is ook zeer de moeite waard voor Storytellers.

Dit blog is onderdeel van een serie blogs over Storytelling rond klimaatverandering. Hoe bereik je mensen met het onderwerp klimaatverandering en hoe komen mensen in actie?

Voor alle blogs over Storytelling rond klimaatverandering kijk je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *