Klimaatverandering: uitdaging voor storytellers

Hoe bereik je mensen met het onderwerp klimaatverandering? Wat maakt dat mensen er niet alleen over na denken maar ook in actie komen om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen?

Dit zijn vragen waar niemand het complete antwoord op heeft. Waarvan beantwoording wel belangrijk is als we écht de opwarming binnen die 2 graden celcius (eigenlijk is 1,5 de max) willen houden. Anders wordt Parijs een wassen neus en zitten onze kinderen op de blaren.

De komende periode neem ik op verhaalkracht Storytelling rond klimaatverandering onder de loep.

Twee opvallende onderwerpen die ik nu al vast noem:

De reis van de Held: wie is hier de vijand?
In de reis van de held (de basis van Storytelling) zit altijd een vijand. Een lekker duidelijke vijand, waar je je fijn tegen af kunt zetten. Wie is de vijand in het verhaal van de strijd tegen klimaatverandering?

Wanneer kom je in actie?
Je komt in actie als je wordt aangesproken op je waarden. Iedereen heeft andere waarden. “Rechtsen” hebben andere waarden dan “linksen”, zelfde voor democraten en republikeinen of…. En welk verhaal vertel je dan over klimaatverandering om mensen in beweging te krijgen? Hoe wordt de “strijd tegen klimaatverandering” iets waar mensen met allerlei verschillende waarden zich bij aansluiten?

Blog over “Klimaatverandering” voor Storytellers
De komende periode verschijnt op Verhaalkracht onregelmatig een blog over dit onderwerp. Namen die hier in ieder geval voorbij gaan komen: Naomi Klein, Kate Raworth, Richard Sennett, Jeremy Rifkin, George Marshall, George Monbiot, Jelmer Mommers.

The greatest story never told
Hieronder als opwarmer de Ted Talk van George Marshall met de veelbelovende titel: “The greatest story never told”. Hij is de oprichter van “Climate Outreach” en heeft het boek “Don’t even think about it: why our brains are wired tot ignore climate change” geschreven.

Extra: Lisa Cron
Nog een Verhaalkrachtblog over waarom Storytelling belangrijk is voor mensen? Met een interessante video over de werking van hersens, verhalen en tips? Zie “Waarom Storytelling belangrijk is”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *