Waarom Storytelling belangrijk is

Lisa Cron geeft in haar Ted-talk “Wired for Story” antwoord op de vraag wat het belang is van Storytelling.

Zelf hou ik gewoon van verhalen. Van de magie, van het wegdromen in een leven dat niet van jou is, van het meevoelen van de emoties van al de personages in boeken en films. “Houden van” voelde voor mij niet helemaal als het juiste argument om het belang van Storytelling neer te zetten, vooral niet bij een bedrijf waar je binnen komt om Storytelling te introduceren. Maar gelukkig is hier de talk van Lisa Cron.

Wat blijkt: houden van is onderdeel van een heel goed argument. Iedereen houdt van verhalen: zo zit de bedrading van onze hersens in elkaar. We vinden ze leuk, zodat je er naar luistert en er van leert. Dat je bepaalde bessen niet moet eten, omdat een jongetje uit de straat er een week door in het ziekenhuis heeft gelegen. Bijvoorbeeld. Dit heeft de natuur zo geregeld, zodat we leren wat nodig is zonder dat we het daadwerkelijk mee hebben moeten maken. Eigenlijk net zoals voedsel, dat we van nature lekker vinden, omdat eten nodig is voor ons overleven.

In haar talk legt Lisa uit dat we denken dat we beslissingen rationeel maken, maar dat deze in werkelijkheid gebaseerd zijn op gevoelens. En die doen we weer op bij de verhalen die we dag in, dag uit horen. “Story is a superpower”  is geen pretentieloze uitspraak. Maar wordt door haar met volle overtuiging gedaan. Gelukkig heeft ze ook tips voor het omgaan met deze superpower. Om deze te herkennen, maar ook om zelf te gebruiken. Beluisteren van deze talk is de moeite waard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *