Boekreview Storytelling in 12 stappen van Mieke Bouma

Wat ik veel en graag doe, is boeken lezen. En daar zitten ook veel boeken over Storytelling bij. Als ik er weer een heb doorgelezen, zal ik daar in dit blog over schrijven. Kun je meteen zien of je het zelf wil lezen.

“Storytelling in 12 stappen” is het eerste boek over Storytelling dat ik in handen heb gekregen.

In 2013 noemde iemand het woord “Storytelling” zijdelings in een discussie. Het woordje bleef hangen. Diezelfde avond ben ik het internet opgedoken en twee dagen later lag “Storytelling in 12 stappen” bij mij op de mat. Weer een maand later was ik bij Mieke thuis voor een intake gesprek voor de net door Mieke Bouma en Henk Hoffman opgezette opleiding voor Chief Storyteller in Amsterdam. Inmiddels ben ik mijn eigen bedrijf aan het opstarten en hou ik me dagelijks bezig met Storytelling. Het kan gek lopen.

Storytelling in 12 stappen
Mieke heeft het boek “Storytelling in 12 stappen” geschreven met de wens dat het een inspiratiebron en behulpzame gids is bij het vertellen, schrijven en construeren maar ook bij het begrijpen van allerlei soorten verhalen. Niet alleen voor auteurs, scenaristen, toneelschrijvers en producenten, maar voor iedereen die van verhalen houdt en ze wil (leren) schrijven of vertellen. Wat mij betreft is ze daarin geslaagd. Het lezen van het boek gaf mij inzicht in “De reis van de Held” als basis van Storytelling. Op een heldere manier – verduidelijkt met verhalen – worden de 12 stappen van de reis uiteengezet. Met aan het eind van elk hoofdstuk een stuk of zeven opdrachten en oefeningen.

“Storytelling in 12 stappen” behandelt ook het “DNA” van verhalen. De Reis van de Held is cyclisch: er is steeds een nieuw avontuur. Orde, chaos en resolutie volgen elkaar op. Verlangen is de motor, (innerlijke) draken komen op de weg, vernieuwing en ontwikkeling zijn de beloning.
Een waardevolle suggestie in het boek is het vormen van “koffers met verhalen”. Als je de tijd neemt om de koffers te vullen met verhalen uit je eigen leven (van momenten van glorie tot momenten van deep shit), kun je deze opgegraven schatten weer gebruiken bij bijvoorbeeld het schrijven van verhalen.

Joseph Campbell als inspiratie
De inspiratiebron van Mieke is sinds jaar en dag “De held met de duizend gezichten” van Joseph Campbell. In dit boek heeft Campbell aangetoond dat er een vast patroon ten grondslag ligt aan de mythen en legenden uit de hele wereld. Het is een belangrijk boek maar ook een behoorlijke kluif om zo even van voor tot achter door te nemen. In de laatste alinea van zijn boek slaat Joseph Campbell een brug naar de moderne held, die gehoor geeft aan de oproep en op reis gaat. “Storytelling in 12 stappen” is een geweldige brug om als hedendaags storyteller in het nu aan het werk te zijn en daarbij te kunnen rusten op de basis die in de loop van de tijd is gelegd in de aan ons overgeleverde verhalen.

Mijn reis als held
In 2013 heb ik het boek gebruikt om eens vanaf een afstand naar mijn eigen leven – vooral mijn werkende leven – te kijken. Mieke merkte in haar inleiding al op dat de principes van verhaalopbouw helpen bij de persoonlijke ontwikkeling van mensen. “Ieder mensenleven kun je immers beschouwen als een verhaal” merkte ze op. Het is interessant om eens te kijken of je met je eigen werk bijvoorbeeld in de proloog zit (voorafgaand aan het avontuur maar voelbaar dat er hoognodig iets moet gebeuren) of in de Nieuwe Wereld (het avontuur is begonnen, er is geen weg terug en de nieuwe wereld moet verkend worden). Als ik mijn leven zo eens door de Storytelling-bril bekijk, zit ik zelf inmiddels in de Nieuwe Wereld. Yes!

Bol.com
Storytelling in 12 stappen is verkrijgbaar bij bol.com.

Wat heeft Mieke Bouma verder geschreven
Van Mieke’s hand is ook “De Held in je eigen verhaal” verschenen, dat helpt de link te maken tussen persoonlijk leiderschap en de Reis van de Held. En “Waarom de heks in de oven verdween”.

Over de auteur
Mieke Bouma is auteur, storycoach en docent. Ze is opgeleid in het theatervak. Inmiddels is ze expert op het gebied van storytelling in organisaties, heeft ze met Henk Hofman de Storytelling Academy opgericht en houdt ze zich bezig met Mythosofie. Onder andere. Meer informatie is te vinden op haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *