Een andere kijk op het Midden-Oosten

Laatst stuitte ik op een lezing van Ton van der Kroon. Over zijn kijk op het Midden-Oosten. Mede gevormd door zijn werkzaamheden daar.

Er komen oude verhalen langs. Van Tolkien’s “In de ban van de ring” tot Parcival en de vervlechting van de verhalen van de Koran, de Bijbel en de Thora.

Hij gaat van lang geleden naar het heden. En voor nu stelt hij dat het nodig is om de “mannenoplossingen” los te laten en naar de meer vrouwelijke oplossingen te gaan.

Eén ding staat voor hem als een paal boven water: bombarderen is geen oplossing. Hij vraagt zich af of we oude verhalen kunnen gebruiken om uit het hart te leven vanuit compassie en wijsheid. De lezing zet in ieder geval aan het denken.

Mocht je deze kerst nog wat tijd over hebben dan is deze lezing met de “andere kijk op het Midden-Oosten” zeker de moeite waard om te kijken.

Vóór je kunt gaan naar een betere toekomst (het is kerstavond: ik zou zeggen “vrede op aarde”) moet je je die toekomst in ieder geval ook voor kunnen stellen. Kinderen zijn daar heel goed in. Hieronder dan ook een kort filmpje van een Syrische jongen met enorme veerkracht en voorstellingsvermogen.

De 13-jarige jongen die Aleppo weer wil gaan opbouwen:

Meer over Ton van der Kroon vind je hier.

Een eerder blog over mannen, vrouwen en vrede vind je hier.

Een eerder blog over de weg naar vrede door het hart vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *