Heb jij wel eens het gevoel dat je niets waard bent?

“Heb jij wel eens het gevoel dat je niets waard bent?”, vroeg één van mijn kinderen.

Dan gaat meteen het alarm af. Gelukkig ging het alleen over de samenstelling van het voetbalteam op het schoolplein. Alle krukken moesten bij elkaar. En de echte voetballers in het andere team. Die van mij heeft niets met voetbal en voelde zich kruk. Vandaar de vraag.

“Ja, dat heb ik wel eens gehad”, antwoordde ik.

Ik had er ook een voorbeeld bij. Die keer dat ik een moorkop aanpakte van een vriendje van ook 6. En toen ik er in beet, bleek hij niet echt. Ik voel nog steeds mijn tanden wegzakken in het rubber, gevolgd door de wens in de grond te verdwijnen.

“Maar,” (en daar kwam moeders psychologie van de koude grond), “het gaat er om dat je jezelf leuk vindt. Als dat zo is, maakt het je niet zo veel uit of ze je leuk vinden omdat je toevallig goed voetbalt, of juist niet omdat…. wat dan ook”.

Gelukkig vroeg hij me niet hoe ík dat doe, mezelf leuk vinden.

Voor iedereen die daar ook niet meteen een antwoord op zou hebben, hier onder staat een Ted-talk van Brené Brown.

De vrouw die zich de dag na onderstaande Talk over kwetsbaarheid en jezelf aardig vinden, verstopte onder haar dekens in de hoop dat het niet meer dan een paar honderd keer gedownload zou worden.

Op moment van schrijven van dit blog stond de teller op 21.939.649.

Ga lekker zitten op de bank. Zonder afleiding. En het zou zomaar handig kunnen zijn om een doos met tissues bij de hand te hebben. Vond ik wel, in ieder geval.

2 gedachten over “Heb jij wel eens het gevoel dat je niets waard bent?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *