Boekreview Storytelling Handboek van Suzanne Tesselaar en Annet Scheringa

Een theoretische onderbouwing
Storytelling heeft iets magisch. Verhalen raken aan ons onderbewuste, doen daar ook hun werk. Het zijn ook krachtige voertuigen om te komen tot veranderen en leren. Ook binnen organisaties. Maar leg daar maar eens een theoretische onderbouwing voor neer. Geen probleem voor Suzanne Tesselaar en Annet Scheringa, blijkt uit het Storytelling Handboek. Het boek is in 2008 geschreven voor managers, trainers en onderzoekers. Het doel is om de theorie en praktijk van Organisational storytelling bij elkaar te brengen. En wie met Storytelling aan de slag wil, vindt in dit boek veel handvatten om dit gestructureerd te doen.

Kloek boek
Het boek beslaat 193 pagina’s. Dit is inclusief factsheets, figuren en overzichten. Het is geen boek om even van voor tot achter door te lezen. Eerder af en toe een stukje. Het boek is niet alleen nuttig voor genoemde doelgroepen maar ook voor Storytellers die graag voor bedrijven werken. De basis voor je project kun je grondig neerzetten met daarbij mooie voorbeelden van gebruik van Storytelling bij bijvoorbeeld de belastingdienst of Amarantis Onderwijsgroep.

De drie V’s
Verhalen kun je Vertellen, Vangen en Vormen. En voor het te bereiken resultaat is de dynamiek belangrijk die daarbij ontstaat. Het boek bespreekt dan ook niet alleen de organisatieverhalen zelf, maar ook en vooral de dynamiek.

Organisatieverhalen voor managers
In het boek wordt een overzicht gegeven van de verschillende fasen van een verandertraject, met daarbij de verschillende mogelijkheden tot inzet van Storytelling binnen de fasen. Bij strategische inzet van Storytelling wordt deze dan in elke fase ingezet. Voor het starten van het gebruik van Storytelling is het volgens de schrijvers wel belangrijk om te kijken of Storytelling als strategie of als interventie-instrument wordt ingezet.

Organisatieverhalen voor trainers
Ook het trainingstraject is chronologisch in de tijd uitgezet, met daarbij mogelijkheden tot toepassing van Storytelling per fase. Ook voorbeelden kleuren het hoofdstuk.
Bij het deel over toepassing van Storytelling tijdens de training schoot mij een film te binnen die ik laatst gezien heb, “Coach Carter”. Samuel L. Jackson als Coach Carter begint veel van zijn basketbal trainingen met een kort verhaal over een van zijn zussen, gevolgd door een tactiek voor op het veld. In het begin vragen de sporters zich af hoeveel zussen de coach eigenlijk heeft, uiteindelijk hoeft een van de vele zussen maar genoemd te worden om op het veld tot een goede samenwerking te komen. Het is een mooi voorbeeld van hoe het vertellen van verhalen ook in de sport van pas komt. En van hoe leren vaak gebeurt door het vertellen van en luisteren naar verhalen (zie ook het blog over en de Ted talk van Lisa Cron, Wired for story).

Organisatieverhalen voor onderzoekers
Storytelling wordt in het boek ook besproken als onderzoeksmethode. Ook hier weer het traject chronologisch in de tijd, vanaf voor de start van het onderzoek tot en met de reflectie. Toepassing, doel en voorbeelden per fase.

Meer over Suzanne Tesselaar en Annet Scheringa
Meer informatie over het werk van Suzanne Tesselaar is te vinden op www.storiesofchange.nl
Meer informatie over het werk van Annet Scheringa, ook over haar boek Storypower en over trainingen en opleidingen op het gebied van Storytelling, is te vinden op www.thestoryconnection.nl

Bol.com
Het Storytelling handboek is te verkrijgen via bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *