Boekreview Storytelling in drie bedrijven door Erik Mathlener

Doelgroep “Storytelling in drie bedrijven”
Erik Mathlener heeft het boek “ Storytelling in drie bedrijven” geschreven voor ondernemers en managers.

Ondernemers en managers die verhalen vertellen zijn succesvoller
Erik Mathlener is er van overtuigd dat ondernemers en managers die verhalen vertellen aan hun medewerkers en klanten beter communiceren en dus succesvol zaken doen. Door verhalen te vertellen – en te laten zien wie je bent en waar je voor staat – geef je aandacht aan medewerkers en klanten en schep je verbondenheid.

En waarom werkt dat zo?
We hebben drie breinen, die tijdens de evolutie een voor een zijn ontstaan. Eerst het reptielenbrein (gevaar? vluchten!). Vervolgens het limbische brein (tomatensoep? Ja! Dat smaakte de vorige keer lekker. Wel even wachten met eten, de vorige keer verbrandde ik mijn tong). En als laatste de neocortex: het rationele denken. Rationeel denken kunnen we wel, maar in de praktijk wordt ons gedrag meer bepaald door emoties dan door rationale overweging. Verhalen wekken emoties op, die komen binnen via het limbische brein. Verhalen, met de positieve emoties er bij, werken beter dan argumenten. Dus: vertel een verhaal.

“Eerste bedrijf”
In het “ eerste bedrijf” zet Erik een structuur uiteen, die helpt bij het vinden van verhalen. 4 stappen worden gezet tijdens de route naar je verhaal. De te stellen vragen:
– Wie is je publiek?
– Wat wil je bereiken?
– Welke boodschap wil je meegeven?
– Welk verhaal wil je inzetten?

Erik onderscheidt 5 soorten in te zetten verhalen:
1. Bedrijfsverhaal: laat het wezen van je bedrijf zien;
2. Persoonlijk verhaal: laat jezelf zien;
3. Productverhaal: maak je product boeiend;
4. Teamverhaal: laat je medewerkers beter samenwerken
5. Veranderverhaal: laat mensen verlangen naar iets nieuws.

Als je weet wie je publiek is, wat je wil bereiken en welke boodschap je wil meegeven kun je kiezen welk verhaal je wil inzetten. Om vervolgens bewust door je herinneringen te grasduinen (vooral door jezelf prikkelende vragen te stellen), waarbij je merkt dat je duizenden verhalen kent.

Een tip voor ondernemers en managers is ook om duidelijk te hebben waarom je doet wat je doet. Hij verwijst naar de TED-video van Simon Sinek, die vertelt dat je de sleutel in handen hebt om een inspirerende leider te worden als je je eigen drijfveren kent. “Begin with why” is de inmiddels gevleugelde uitspraak die daar bij hoort. Erik adviseert je hierover door iemand het hemd van het lijf te laten vragen, tot je je “why” gevonden hebt.

“Tweede bedrijf”
In het “tweede bedrijf” behandelt hij wat belangrijk is voor een goed verhaal. Zodat je van je gevonden verhalen sterke verhalen kunt maken die raken. Achtereenvolgens noemt hij vier eigenschappen voor een verhaal dat raakt (herkenbaar, emotie-opwekkend, beeldend, geloofwaardig), de verhaalstructuur (begin/midden/eind), kwestie, personages (hoofdpersoon, tegenstanders, helpers) en het thema dat je aan wil stippen. Erik Mathlener heeft op zijn site ook een format geplaatst dat je kunt printen en gebruiken bij het opbouwen van je verhaal.

“Derde bedrijf”
In het “derde bedrijf” wordt uiteengezet hoe je – in allerlei situaties – verhalen kunt vertellen. Op het web, op een billboard of op servetjes. En natuurlijk ook het mondeling vertellen. Waar hij vanuit zijn ervaring allerlei tips voor geeft. Van warming up tot stemgebruik en lichaamstaal.

Uiteindelijke advies
Na het neerleggen van een theoretische basis voor het vinden, versterken en vertellen van verhalen komt Erik tot zijn uiteindelijke advies:

“Doe het nu!
Probeer het. Doe het. Steeds vaker. Hoe meer verhalen je vertelt, des te gemakkelijker gaat het je af. En vooral, en daar ging het toch in beginsel om, zul je ervaren dat je verhouding met de mensen om je heen verandert. Zachter. Plezanter. Vrolijker. En zodra je vrolijkheid en passie op het werkt hebt weten te creëren zal zich dat beslist weerspiegelen in samenwerking, vertrouwen en zakelijk succes.”

Fijn boek
“Storytelling in drie bedrijven” is prettig geschreven. Het heeft een goede structuur, waardoor je in nog niet eens honderd pagina’s een goede gids in handen hebt om als manager/ondernemer je verhalen te vinden, te versterken en te vertellen.

Wie is Erik Mathlener?
Erik Mathlener is zijn carriere begonnen in de IT. In 2006 heeft hij een cursus verhalen vertellen gevolgd en is hij begonnen op te treden als verhalenverteller. Daarnaast realiseerde hij zich dat Storytelling kan worden ingezet binnen organisaties, wat hij dan ook doet met zijn bedrijf StoryManagement. Een heel scala aan workshops en trainingen is door hem ontwikkeld. Hij vertelt, schrijft, traint en coacht.

Meer informatie over Erik Mathlener is te vinden op zijn site. Op de site kun je je ook abonneren op zijn “20 secondenblog”. Erik kun je ook boeken als spreker bij verschillende bureau’s.

Bol.com
Het boek “Storytelling in drie bedrijven” is te krijgen bij bol.com.

Voor een impressie van Erik Mathlener aan het werk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *