Boekreview Loopbaanladders & wereldbanen

Wat krijg je als je met een Storytellingbril kijkt naar loopbaanontwikkeling?

Een boek over loopbaanontwikkeling dat net iets anders is dan anders.

Met het boek “Loopbaanladders & wereldbanen” van Caroline Wiedenhof en Manfred van Doorn kijk je met een andere bril op naar hoe je zelf in je werk staat. Waar sta je nu én welke loopbaan past bij jou als mens.

Zinvol en aantrekkelijk werk
Caroline en Manfred bespeuren een tendens in de samenleving om meer nadruk te leggen op zinvol en aantrekkelijk werk, waarbij je in je loopbaan kiest voor jezelf én de gemeenschap, voor het nu én de toekomst.

Genoemd wordt bijvoorbeeld kleinschalig onderwijs, zorg en dienstverlening waarbij de mens centraal staat, het verbouwen van gezond voedsel en het maken van kwaliteitsproducten. En ook: meer waardering voor laaggeschoold noodzakelijk werk.

6 “nieuwe” archetypes
Om deze ontwikkeling te ondersteunen hebben ze 6 nieuwe archetypes benoemd aan de hand van de Reis van de Held en de verschillende niveau’s van hun model van persoonlijke ontwikkeling.

Nu kennen we ook archetypes van werk: denk aan vlijtig liesje of de onmisbare secretaresse.

Een nieuw archetype is bijvoorbeeld de levenswerker die werkt op de loopbaanladder van vitaliteit. Levenswerkers werken aan gezonde leef- en werkomgevingen. Het kunnen artsen zijn, agrariërs, schoonmakers, sportcoach. Ze werken aan het welzijn van mensen, dieren en planten in hun leefomgeving.

De overige vijf archetypes zijn de syncers, de openmakens, de wegbereiders, de borgers en de hartverwarmers.

De loopbaanladders
De niveau’s zie je terug in de loopbaanladders die je kunt beklimmen. Je kunt jezelf herkennen in één van deze archetypes. Daarbij kijk je naar de manier waarop je een functie uitoefent, niet naar de inhoud van de functie: de mens staat centraal.

Bij de 6 archetypes zijn hun loopbaanladders omschreven waarbij veel gebruik wordt gemaakt van voorbeelden uit films.

Bij elke ladder wordt duidelijk omschreven waar je aan kunt werken om jezelf verder te ontwikkelen. Waardoor je steeds meer betekenis krijgt voor jezelf, je omgeving en de wereld.

Filmpje
In bijgaand filmpje wordt het boek ingeleid en worden meteen wat korte filmbeelden getoond, passend bij specifieke archetypes.

De loopbaanladdertest is naar verwachting vanaf april 2016 weer te doen op de site van double healix.

Loopbaanladders en wereldbanen is te krijgen in de webshop.

Meer informatie over Caroline Wiedenhof en Manfred van Doorn vind je hier.

Meer informatie over het ontwikkelingsmodel van Double Healix vind je in onderstaand filmpje. De Reis van de Held wordt behandeld, met bij elke fase passende filmbeelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *