Boekreview “Over leven en schrijven” van Stephen King

Voor mijn voorbereiding op november – deelname aan de National Novel Writing Month 2015 – werd mij gezegd vooral Stephen King’s “Over leven en schrijven” te lezen.

En zo geschiedde.

Nu zitten we op 18 november en zit ik niet op schema.

Voor deze boekbespreking hou ik het dan ook op een aantal puntjes:

1. Ook schrijvers hebben – soms veelbewogen – levens.

Zo is Stephen King verslaafd geweest. Aan alcohol en drugs. Wat hij daarvan geleerd heeft is dat je er niet creatiever van wordt. Dat is een mythe. En dat mensen om je heen die van je houden en voor je gaan van levensbelang zijn. Zijn hele omschrijving van zijn leven en wording tot schrijver is trouwens smakelijk. Alleen daarom is het boek al de moeite waard.

2. Schrijf door, ook al heb je geen idee of er ooit iets van je zal worden uitgegeven.

3. Een eigen plek om te schrijven is heel belangrijk.

Hoeft niet groots en protserig: een plank in een gangkast is ook voldoende. Als je de deur maar dicht kunt doen en de wereld buiten kunt sluiten. Zijn advies over deuren: schrijf met de deur dicht, herschrijf met de deur open.

4. Schrijf met je ideale lezer in je hoofd.

In mijn hoofd zit nu een puber van 16 die door leest tot hij mijn boek uit heeft.

5. Stephen King schrijft vanuit situaties, bv: Wat als….
– er vampieren komen wonen in een stadje?
– een politieagent door het lint gaat?

6. Hij heeft een methode voor het schrijven die ik nu zelf uitprobeer. De methode is immers niet van de minste.

– Ik schrijf nu in één keer mijn hele boek. Niet nadenken of het leuk of goed is. Gewoon doorgaan tot het af is (ook al wordt dat niet november).

– Daarna laat ik het een maand liggen. Niet naar kijken (Stephen King vult die tijd op met een ander boek of verhaal). En een datum op je kalender zetten waarvoor je er níet naar mág kijken.

– Dan lees ik het door van voor tot achter. King zegt dat het boek dan weer als nieuw is voor jezelf als schrijver. Als het goed is kan ik dan zien wat goed is en wat niet. Ik pas meteen de 90 – 10 regel toe: 10 % van mijn originele tekst ga ik schrappen (dat vind ik nu al niet leuk: kill your darlings).

– Daarna gaat het hele pakketje naar mensen die het een keer willen lezen en willen strepen. Veel minnen is nakijken, veel plussen is een goed stuk, minnen en plussen die elkaar wegstrepen is: niets meer aan doen.

– Dan nog een keer doorlopen. Als ik dit punt bereik, schrijf ik een jubelblog.

7. Veel lezen, als je veel wil schrijven (graag! volg ik op).

Er staan nog véél meer tips, trucs en verhalen in dit boek. Ik vind het een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *