De mythe van Theseus en de Minotauros

Voor in de verhalenkoffer. Een Griekse mythe over Theseus die de Minotauros overwint.

Het verhaal kan gebruikt worden om te bespreken welke hulp nodig is om een schijnbaar onbereikbaar doel te bereiken. Of om terug te kijken: wanneer heb je zelf wel eens hulp gehad. Of: zie je parallellen met de actualiteit en wat kunnen we daarvan leren?

Theseus en zijn strijd tegen de Minotauros

Er was eens, lang geleden, een rijke en machtige koning die in een labyrint onder zijn kasteel een monster gevangen hield. Het was een griezelig wezen, half stier en half mens. Bijkomend probleem was dat het wezen alleen mensenvlees at.

De koning, laten we hem verder Minos noemen, had het aan zichzelf te danken dat het wezen zich onder zijn paleis bevond. Uit hebzucht had hij geprobeerd Poseidon voor het lapje te houden. Een stier, die hij van Poseidon gekregen had om aan diezelfde Poseidon te offeren, vond hij zo mooi dat hij hem had omgeruild voor een ander exemplaar. Het resultaat was een wraakzuchtige Poseidon, die met een list de vrouw van Minos liet bevruchten door diezelfde stier. En ziedaar, de Minotauros.

Bij toeval was het de koning gelukt een stroom mensenvlees te regelen vanuit Athene. De zoon van Minos was namelijk in Athene vermoord nadat hij een sportwedstrijd gewonnen had. En na een zware belegering door Minos van Athene werd uiteindelijk een vredesverdrag gesloten op de voorwaarde dat elk jaar 7 mannen en 7 vrouwen naar het paleis werden gevaren en als voedsel losgelaten in het labyrint onder het paleis. Een labyrint ook, waar niemand uit kon komen. En zo werd het probleem van het voeden van de Minotauros jarenlang opgelost.

Tot… op een dag, ook de Atheense koningszoon Theseus zich liet inschepen. Met het plan de Minotauros te doden en het doden van zonen en dochters van Athene voor eens en altijd te beëindigen.

Het geluk was met Theseus. Vóór de Atheners als voedsel het labyrint werden ingejaagd, moesten ze een dodendans uitvoeren. En daar werd Ariadne, dochter van Minos, verliefd op de mooie Theseus. En omdat ze, blind van liefde, hem wilde redden voorzag ze hem van attributen. Een draad, lang genoeg om door het labyrint bij de Minotauros terecht te komen én weer terug. En een zwaard, dat nooit miste.

Theseus betrad het labyrint, doodde de Minotaurus, volgde de draad en keerde met de jonge Atheners en met Ariadne weer terug naar Athene.

Ariadne en Theseus leefden niet lang en gelukkig verder samen, maar dat is weer een ander verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *